Tarikh & Jadual Bayaran STR Fasa 4 Dikreditkan Mengikut Bank Penerima

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)

Tarikh & Jadual Bayaran STR Fasa 4 – Sebagai sebahagian daripada konsep Payung Rahmah, Bantuan STR Fasa 4 ditawarkan kepada mereka yang menghadapi kesukaran dalam menampung kos sara hidup. Inisiatif ini bertujuan untuk memberikan sokongan kewangan kepada golongan yang kurang berkemampuan.

Isi rumah termiskin yang terdaftar dalam data e-Kasih akan menerima bantuan STR tambahan sebanyak RM600 daripada kerajaan.

Pada tahun 2023, bayaran STR telah diagihkan kepada penerima-penerima yang layak mengikut tiga fasa. Fasa 1 dibayar pada 17 Januari, Fasa 2 pada 5 April, dan Fasa 3 pada 26 Jun.

Untuk Fasa Empat Sumbangan Tunai Rahmah, kami ingin berkongsi dengan anda maklumat lanjut mengenai bayaran yang akan dibuat.

PENERIMA BANTUAN STR FASA 4

Penerima Fasa 4 adalah mereka yang menerima Fasa 1 dan telah disahkan tidak meninggal dunia sehingga 28 Februari, sama ada pemohon atau pasangan. Ini adalah berdasarkan semakan silang data kematian oleh LHDN.

Penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang layak tetapi tidak menerima bayaran pada Fasa 1 dan Fasa 2, sama ada permohonan baharu atau kemaskini, akan dibayar pada Fasa 4.

TARIKH BAYARAN & SEMAKAN MYSTR FASA 4

Pada bulan NOVEMBER 2023, bayaran STR Fasa 4 akan dibuat secara berperingkat kepada penerima yang layak.

Penerima yang layak akan menerima bayaran bantuan secara kredit langsung ke akaun bank mereka seperti biasa. Bagi mereka yang tiada akaun bank atau akaun mereka tidak aktif, mereka boleh menuntut pembayaran STR secara tunai di kaunter BSN yang terdekat.

Tarikh & Jadual Bayaran STR

Baca Juga:

BANTUAN STR FASA 4 : TARIKH & JADUAL BAYARAN STR

Untuk Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat, jumlah pembayaran yang diperuntukkan adalah seperti berikut:

Pendapatan Isi Rumah RM2,500 dan Ke Bawah

Tarikh & Jadual Bayaran STR

Pendapatan Isi Rumah RM2,501 – RM5,000

Tarikh & Jadual Bayaran STR

TARIKH BAYARAN & SEMAKAN STATUS STR

KATEGORI KELAYAKAN BAYARAN BANTUAN MYSTR

Untuk STR, kategori yang boleh mohon adalah mereka yang tinggal seorang diri, warga emas yang tidak berkahwin dan orang-orang bujang.

Data BKM 2022 menentukan siapa yang layak menerima STR Fasa 1. Jika anda belum menerima bantuan ini dan ingin memohon, sila tunggu sehingga permohonan baru dibuka pada masa depan.

MAKLUMAT LANJUT TARIKH & JADUAL BAYARAN STR

Untuk mengelakkan penyalahgunaan ID MySTR, anda perlu mengingati kata laluan dan menjawab soalan keselamatan dengan betul. Anda hanya diberi tiga peluang untuk mencuba. Jika anda gagal, ID MySTR anda akan dikunci selama 24 jam sebelum anda boleh mencuba lagi.

Untuk mendapatkan khidmat sokongan lebih lanjut, anda boleh menghubungi cawangan LHDNM yang terdekat atau menelefon BKK LHDNM di talian 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/