Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 4 Dikreditkan Lebih Awal

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) – Salah satu inisiatif yang terkandung dalam konsep Payung Rahmah ialah STR Fasa 4, yang bertujuan untuk memberikan bantuan kepada golongan yang menghadapi kesukaran dalam menampung kos sara hidup.

Bagi membantu isi rumah termiskin yang terkesan oleh pandemik, kerajaan telah mengumumkan bantuan STR tambahan sebanyak RM600. Bantuan ini akan diberikan berdasarkan data e-Kasih yang mengenal pasti golongan sasar.

Pada tahun 2023, bayaran STR telah diagihkan kepada penerima-penerima yang layak mengikut fasa-fasa berikut: Fasa 1 pada 17 Januari, Fasa 2 pada 5 April, dan Fasa 3 pada 26 Jun. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu rakyat yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Untuk makluman, Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat akan dibayar kepada penerima yang layak. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarat-syarat kelayakan dan cara permohonan di laman web rasmi kami.

SEMAKAN STATUS SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR) FASA 4

  • Mulai 26 Jun 2023, anda boleh menyemak status pembayaran STR anda.
  • Layari portal rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my
  • Untuk maklumat lebih lanjut, sila semak Log Masuk STR anda.

PENERIMA STR FASA 4

Penerima Bayaran Fasa 4 ialah mereka yang menerima Fasa 1 dan telah disahkan tidak meninggal dunia atau pasangannya tidak meninggal dunia sehingga 28 Februari, berdasarkan data kematian pemohon dan pasangan oleh LHDN.

Permohonan baharu dan kemaskini Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang tidak termasuk dalam Fasa 1 dan Fasa 2 akan dibayar pada Fasa 4 kepada penerima yang memenuhi syarat. Ini adalah makluman terkini mengenai pembayaran STR.

Baca Juga:

KATEGORI KELAYAKAN STR

Untuk kelayakan STR, terdapat tiga kategori yang ditetapkan:

  • isi rumah yang mempunyai pendapatan bulanan rendah
  • warga emas yang tidak mempunyai pasangan atau penjaga
  • bujang yang berusia 21 tahun ke atas dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Data BKM 2022 menentukan penerima STR Fasa 1. Jika anda tidak termasuk dalam senarai penerima dan berminat untuk memohon, sila tunggu sehingga permohonan baru dibuka pada masa depan.

Sumbangan Tunai Rahmah (STR)

TARIKH BAYARAN SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR) FASA 4

Pembayaran STR Fasa 4 akan dibayar secara berperingkat pada NOVEMBER 2023.

Penerima yang layak akan menerima bayaran bantuan secara kredit langsung ke dalam akaun bank mereka seperti biasa. Bagi mereka yang tiada akaun bank atau akaun mereka tidak aktif, mereka boleh menuntut pembayaran STR secara tunai di kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) yang terdekat.

Sumbangan Tunai Rahmah (STR)

JUMLAH BAYARAN STR FASA 4

Untuk Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat, jumlah pembayaran yang perlu dibuat adalah seperti berikut:

Pendapatan Isi Rumah RM2,500 dan Ke Bawah

Pendapatan Isi Rumah RM2,501 – RM5,000

MAKLUMAT LANJUT

Untuk mengelakkan penyalahgunaan ID MySTR, anda perlu mengingati kata laluan dan menjawab soalan keselamatan dengan betul. Anda hanya diberi tiga peluang untuk mencuba. Jika anda gagal, ID MySTR anda akan disekat selama 24 jam sebelum anda boleh mencuba semula.

Untuk mendapatkan khidmat nasihat atau pertanyaan lanjut, sila hubungi cawangan LHDNM yang terdekat atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/