STR Isi Rumah Fasa 3 RM300 Dikreditkan Bermula Hari Ini

PEMBAYARAN SUMBANGAN TUNAI RAHMAH FASA 3

STR Isi Rumah. Bagi mereka yang telah mengemukakan permohonan atau mengemaskini permohonan sebelum ini, Anda boleh menyemak status kelayakan anda secara atas talian (online) melalui Portal Rasmi STR.

Penerima platform BSN akan mendapat bantuan STR Fasa 3 lebih awal, sementara penerima platform perbankan lain akan mendapat bayaran selepas itu.

LHDN memaklumkan bahawa Penerima Bayaran Fasa 3 adalah merujuk kepada penerima Fasa 1 & 2 yang telah disemak silang dengan data kematian pemohon dan pasangan sehingga 28 Februari.

Ini bermaksud, permohonan baharu dan kemaskini STR yang bukan penerima Fasa 1 dan Fasa 2, Penerima STR yang layak akan menerima bayaran pada Fasa 3.

Baca Juga:

KATEGORI & AMAUN BAYARAN STR FASA 3

Berikut adalah jumlah pembayaran bagi STR Fasa 3 :

STR Isi Rumah

STR Isi Rumah

SEMAKAN STATUS STR

TARIKH BAYARAN STR FASA 3

Pengumuman berkenaan bayaran Fasa 3 akan diumumkan secara berperingkat oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sumbangan Tunai Rahmah bagi Fasa ke-3 dijangka akan dibayar pada awal bulan Julai 2023. Ini adalah susunan semula ayat yang asal.

KATEGORI KELAYAKAN STR ISI RUMAH

Kategori yang layak bagi STR buat setakat ini adalah isi rumah, warga emas tiada pasangan dan bujang.

Penerima STR Fasa 1 ini adalah daripada data BKM 2022. Permohonan baru untuk penerima yang belum pernah menerima sebelum ini dijangka akan dibuka tidak lama lagi. Jadi, anda boleh membuat permohonan sekiranya anda berminat.

MAKLUMAT LANJUT PEMBAYARAN STR ISI RUMAH

Jika anda lupa kata laluan dan tidak dapat menjawab soalan keselamatan (anda diberi tiga percubaan), ID MySTR anda akan disekat dan anda hanya boleh mencuba lagi selepas 24 jam.

Sila hubungi LHDNM yang berdekatan atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747 jika anda memerlukan bantuan lanjut.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/