Pengeluaran Wang KWSP RM10,000 Kini Telah Dibenarkan – PMX

Pengeluaran Wang KWSP RM10000 Kini Dibenarkan. Program Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) telah membolehkan lebih daripada 4 juta pekerja yang menyimpan wang di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka. Program ini bertujuan untuk membantu pekerja yang terjejas oleh pandemik Covid-19.

Anda boleh mengeluarkan wang dari akaun KWSP anda melalui FSA2. Amaun pengeluaran yang dibenarkan adalah antara RM3,000 hingga RM50,000.

Pengeluaran KWSP FSA2

Tujuan FSA2 adalah untuk memudahkan ahli KWSP yang ingin membuat permohonan Pengeluaran Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun secara awal. Dengan FSA2, ahli KWSP boleh mendapat pembiayaan peribadi dari institusi perbankan dengan lebih mudah.

Ahli boleh memohon pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan dengan menggunakan simpanan dalam akaun 2. Pengeluaran simpanan akan dibuat secara terus kepada institusi perbankan apabila ahli mencapai umur 50 hingga 55 tahun, bergantung kepada pilihan ahli.

Untuk mematuhi syarat-syarat pinjaman, ahli dikehendaki menjelaskan bayaran ansuran setiap bulan mengikut jumlah yang ditentukan oleh pihak bank.

Pengeluaran Wang KWSP RM10000

Baca Juga:

Syarat Pengeluaran KWSP RM10000 Kini Dibenarkan

Untuk mengetahui syarat-syarat pengeluaran KWSP, sila rujuk kepada maklumat di bawah ini:

  • Untuk ahli KWSP yang berumur kurang daripada 55 tahun, anda boleh memohon untuk mengambil bahagian dalam program ini.
  • Merupakan seorang Warganegara Malaysia
  • Anda hanya boleh memohon sekali untuk perkhidmatan ini.
  • Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan
  • Amaun simpanan minimum RM3,000 dalam akaun 2 KWSP
  • Untuk pengeluaran bersyarat, anda boleh mengeluarkan sehingga RM50,000 daripada akaun 2 anda, bergantung kepada jumlah pembiayaan peribadi yang anda peroleh daripada bank. Amaun pengeluaran ini tidak boleh melebihi baki akaun 2 anda.

Pengeluaran Wang KWSP RM10000

Nota: Sebelum membuat keputusan untuk memohon pembiayaan peribadi atau tidak, ahli perlu menilai tahap kesedaran dan pengetahuan mereka tentang Fasiliti Sokongan Akaun 2 yang ditawarkan oleh institusi perbankan.

Ahli yang membiayai akaun KWSP mereka boleh mendapat bantuan kewangan daripada Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) KWSP, AKPK atau bank, jika mereka menghadapi sebarang masalah kewangan semasa tempoh pembiayaan. Ini adalah salah satu faedah yang ditawarkan oleh skim pembiayaan KWSP.

Amaun Kelayakan Pengeluaran KWSP

Untuk rujukan anda, kami sertakan jumlah pengeluaran yang dibenarkan mengikut baki simpanan Akaun 2 anda:

Pengeluaran Wang KWSP RM10000

Cara Membuat Permohonan Pengeluaran KWSP RM10000 Kini Dibenarkan

Untuk memohon secara dalam talian, anda perlu mengikuti 3 langkah berikut:

  • Langkah 1: Anda boleh mengetahui sama ada anda layak untuk mengeluarkan simpanan Akaun 2 KWSP anda dengan menggunakan portal institusi perbankan yang terlibat. Ini adalah langkah awal untuk memastikan anda mempunyai cukup baki dalam akaun anda.
  • Langkah 2: Membuat permohonan pembiayaan peribadi melalui portal institusi perbankan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan.
  • Langkah 3: Mengemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun dengan KWSP melalui portal institusi perbankan, berdasarkan amaun pembiayaan peribadi yang telah diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran KWSP Sehingga RM50,000

Anda boleh memohon pembiayaan dari RM3,000 hingga RM50,000 bergantung kepada jumlah simpanan yang ada di Akaun 2 KWSP anda. Pembiayaan ini tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh bank yang anda pilih.

Pembiayaan ini tidak bertentangan dengan Akta KWSP kerana jumlah caruman dalam Akaun 2 hanya bersifat sokongan.

Pada 31 Januari 2023, hanya 38% daripada 1.89 juta ahli yang berusia 40 hingga 55 tahun mempunyai baki akaun 1 tidak melebihi RM10,000.

Oleh sebab itu, penting untuk membina semula tabungan bagi kumpulan ini agar mempunyai simpanan mencukupi untuk hari tua nanti.

4 Juta Pencarum KWSP Akan Mendapat Manfaat Melalui Pengeluaran KWSP

Lebih daripada 4 juta ahli KWSP yang berumur di bawah 55 tahun dan memenuhi syarat akan mendapat manfaat daripada kemudahan ini.

Institusi perbankan akan mengenakan kadar faedah (konvensional) atau kadar keuntungan (islamik) yang berada dalam julat 4% hingga 5% setahun. Ini adalah kadar yang dijangka berdasarkan keadaan pasaran semasa.

Berbanding dengan institusi perbankan lain yang menawarkan pembiayaan peribadi, kadar kami adalah lebih rendah daripada kadar pasaran semasa. Ini menjadikan kami pilihan yang lebih berbaloi untuk anda.

Maklumat Lanjut Pengeluaran Wang KWSP RM10000 Kini Dibenarkan

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai FSA2, anda boleh menghubungi kami melalui saluran-saluran yang tersedia: