Pengeluaran RM3000 Wang KWSP Dibenarkan Untuk Semua

Pengeluaran RM3000 Wang KWSP – FSA2 merupakan program baru yang membolehkan ahli KWSP mengakses simpanan Akaun 2 mereka. Program ini bertujuan untuk membantu ahli KWSP yang terjejas akibat pandemik COVID-19. Sehingga kini, lebih 4 juta ahli KWSP telah mengambil kesempatan untuk mengeluarkan simpanan mereka melalui FSA2.

Anda boleh mengeluarkan wang dari akaun KWSP anda melalui FSA2. Jumlah pengeluaran yang dibenarkan adalah antara RM3,000 hingga RM50,000.

Pengeluaran Wang KWSP RM3000

Ahli yang ingin membuat permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun boleh menggunakan FSA2. FSA2 adalah satu kemudahan yang membantu ahli mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

Ahli boleh menggunakan simpanan akaun 2 untuk mendapat pinjaman peribadi dari bank. Bayaran akan dibuat terus kepada bank apabila ahli berumur antara 50 hingga 55 tahun, bergantung kepada pilihan umur ahli.

Ahli perlu menunaikan kewajipan ansuran bulanan yang telah ditetapkan oleh institusi perbankan, tanpa gagal. Ini adalah syarat yang perlu dipatuhi oleh ahli pada masa yang sama.

Pengeluaran RM3000 Wang KWSP

Baca Juga:

Cara Membuat Permohonan Pengeluaran Wang KWSP RM3000

Untuk memohon secara dalam talian, anda perlu mengikuti 3 langkah berikut:

  • Langkah 1: Untuk mengetahui sama ada anda layak untuk mengeluarkan simpanan Akaun 2, anda boleh membuat semakan awal melalui laman web bank yang anda pilih.
  • Langkah 2: Membuat permohonan pembiayaan peribadi melalui portal institusi perbankan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan.
  • Langkah 3: Mengemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun dengan KWSP melalui portal institusi perbankan, berdasarkan amaun pembiayaan peribadi yang telah diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

Amaun Kelayakan Pengeluaran Simpanan

Untuk rujukan anda, kami sertakan jumlah pengeluaran maksimum yang dibenarkan daripada Akaun 2 simpanan anda:

Pengeluaran RM3000 Wang KWSP

Syarat Pengeluaran Simpanan

Untuk membuat pengeluaran, anda perlu mematuhi syarat-syarat berikut:

  • Anda perlu memenuhi syarat umur kelayakan yang ditetapkan oleh bank pilihan anda. Syarat ini adalah tidak melebihi 55 tahun pada tarikh permohonan.
  • Pemohon merupakan seorang Warganegara Malaysia
  • Permohonan adalah sekali sahaja
  • Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan
  • Amaun simpanan mestilah minimum RM3,000 dalam akaun 2
  • Untuk pengeluaran bersyarat, anda boleh mengeluarkan sehingga RM50,000 daripada akaun 2 anda, bergantung kepada jumlah pembiayaan peribadi yang anda peroleh daripada bank. Amaun ini adalah had maksimum yang dibenarkan.

4 Juta Pencarum Akan Mendapat Manfaat Melalui Pengeluaran Simpanan

Untuk ahli-ahli di bawah 55 tahun yang memenuhi syarat, kemudahan ini akan memberikan manfaat kepada lebih daripada 4 juta orang.

Institusi perbankan akan mengenakan kadar faedah (konvensional) atau kadar keuntungan (islamik) yang berbeza-beza bergantung kepada jenis pinjaman. Kadar faedah atau keuntungan ini dijangka berada dalam julat 4% hingga 5% setahun.

Kadar ini jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan yang lain.

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran Sehingga RM50,000

Anda boleh memohon pembiayaan dari RM3,000 hingga RM50,000 bergantung kepada jumlah simpanan yang ada di Akaun 2 KWSP anda. Pembiayaan ini tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh bank yang anda pilih.

Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 hanyalah sokongan, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Menurut data terkini sehingga 31 Januari 2023, hanya 38% daripada 1.89 juta ahli KWSP yang berusia 40 hingga 55 tahun mempunyai baki simpanan melebihi RM10,000 di akaun 1. Ini bermakna majoriti ahli dalam kumpulan umur ini mempunyai simpanan yang tidak mencukupi untuk keperluan masa depan.

Oleh sebab demikian, penting untuk membina semula tabungan bagi kumpulan ini agar mempunyai simpanan mencukupi apabila menghadapi hari tua nanti.

Maklumat Lanjut Pengeluaran RM3000 Wang KWSP

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai FSA2, anda boleh menghubungi kami melalui saluran-saluran yang berikut: