Pengeluaran Penuh Wang KWSP Melalui Akaun 1 & 2 Dibenarkan

Pengeluaran Penuh Wang KWSP Akaun 1 & 2. Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan telah melaksanakan pelbagai inisiatif dan bantuan untuk membantu rakyat dalam menghadapi cabaran semasa. Inisiatif-inisiatif ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan, kesihatan dan sosial yang dihadapi oleh pelbagai golongan masyarakat.

Untuk membantu rakyat menghadapi kesan pandemik, Kerajaan telah meluluskan beberapa program pengeluaran KWSP seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan lain-lain. Program-program ini membolehkan ahli KWSP mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka untuk menampung keperluan kewangan mereka.

Perkhidmatan ini ialah e-Pengeluaran, yang membolehkan anda membuat permohonan pengeluaran KWSP secara dalam talian melalui portal KWSP.

Pengeluaran Penuh Wang KWSP

Baca Juga:

Para ahlinya boleh membuat pengeluaran sebahagian simpanan mereka secara atas talian dengan kebenaran.

Berikut adalah beberapa situasi yang membolehkan anda mengeluarkan sebahagian wang simpanan KWSP anda sebelum mencapai umur 55 tahun:

KWSP Beri Kebenaran Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2 Untuk Membina Rumah

Untuk ahli yang ingin membina rumah sendiri, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 mereka. Syarat-syarat utama yang perlu dipatuhi adalah mempunyai baki sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2; Surat Perjanjian Membina Rumah masih sah dan tidak lebih daripada tiga tahun dari tarikh permohonan diterima dan berusia kurang daripada 55 tahun.

Membeli Rumah

Anda boleh menggunakan Akaun 2 KWSP untuk membiayai pembelian rumah di Malaysia. Rumah yang layak untuk pengeluaran ini termasuklah banglo, teres, berkembar, apartmen, kondominium, studio, servis, townhouse, SOHO dan rumah kedai dengan unit kediaman.

Perbelanjaan Kesihatan

Ahli yang mengalami masalah kesihatan boleh menggunakan wang dari Akaun 2 untuk menampung perbelanjaan perubatan yang berkaitan dengan penyakit kritikal, peralatan bantuan kesihatan yang mendapat kelulusan, atau rawatan kesuburan. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk membantu ahli menghadapi cabaran kesihatan.

Membiayai Pendidikan

Untuk membantu ahli-ahli KWSP menampung kos pendidikan, KWSP membolehkan pengeluaran simpanan dari Akaun 2. Pengeluaran ini boleh digunakan untuk menaja pendidikan ahli sendiri, pasangan (suami/isteri), anak-anak dan/atau ibu bapa di institusi yang mendapat kelulusan di dalam atau luar negara.

Menunaikan Haji

Untuk mereka yang beragama Islam, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk menambah simpanan di Lembaga Tabung Haji (LTH) sebagai kos. Ini adalah salah satu kemudahan yang diberikan oleh Akaun 2.

CEO KWSP Beri Kebenaran Pengeluaran Penuh Wang KWSP Akaun 1 & 2

i-Akaun adalah sistem online yang membolehkan ahli KWSP berurusan dengan badan simpanan kewangan ini secara mudah dan cepat. Setiap ahli KWSP boleh mendaftar di bawah i-Akaun untuk menikmati kemudahan ini.

e-Pengeluaran merupakan salah satu ciri utama i-Akaun yang membolehkan ahli KWSP membuat permohonan pengeluaran simpanan mereka secara atas talian.

Maklumat lengkap berkenaan perkara-perkara berkaitan faktor kebenaran pengeluaran KWSP boleh dirujuk DI SINI.

Manakala tatacara menggunakan e-Pengeluaran (i-Akaun) boleh dilihat – DI SINI.