Pengeluaran KWSP RM10,000 – RM50,000 Kini Diluluskan!

Pengeluaran KWSP RM10000 – RM50,000. Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) merupakan program terbaharu yang membolehkan lebih 4 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengakses simpanan KWSP mereka.

Untuk memudahkan anda menguruskan kewangan anda, FSA2 menawarkan anda pilihan untuk mengeluarkan wang dari akaun KWSP anda. Anda boleh mengeluarkan sebanyak minimum RM3,000 dan maksimum RM50,000 mengikut keperluan anda.

Pengeluaran KWSP FSA2

Untuk membantu ahli KWSP mendapatkan pinjaman peribadi daripada bank, FSA2 membolehkan ahli KWSP membuat permohonan awal untuk Pengeluaran Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun. Ayat ini disusun semula dengan menggunakan nada profesional.

Untuk mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan, ahli boleh menggunakan simpanan dalam akaun 2. Bayaran pengeluaran akan dibuat terus kepada institusi perbankan apabila ahli mencapai umur pengeluaran yang dipilih, iaitu antara 50 hingga 55 tahun.

Ahli perlu mematuhi syarat pembayaran ansuran bulanan yang telah ditetapkan oleh institusi perbankan, tanpa sebarang kelewatan atau kecuaian. Ini adalah tanggungjawab ahli untuk menyelesaikan hutang mereka dengan cara yang profesional dan beretika.

Pengeluaran KWSP RM10000

Cara Membuat Permohonan Pengeluaran KWSP RM10000

Untuk membuat permohonan secara dalam talian, ahli perlu mengikuti 3 langkah utama berikut:

  • Langkah 1: Untuk mengetahui sama ada anda layak untuk mengeluarkan simpanan Akaun 2 KWSP, anda boleh membuat semakan awal melalui portal institusi perbankan yang terlibat.
  • Langkah 2: Untuk memohon pembiayaan peribadi, sila layari portal institusi perbankan yang berkenaan dan ikuti langkah-langkah yang diberikan. Pastikan anda mematuhi terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan sebelum menandatangani perjanjian pembiayaan.
  • Langkah 3: Mengemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun dengan KWSP melalui portal institusi perbankan, berdasarkan amaun pembiayaan peribadi yang telah diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

Baca Juga:

Syarat Pengeluaran KWSP

Untuk membuat pengeluaran KWSP, anda perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

  • Ahli KWSP yang berumur kurang daripada 55 tahun boleh memohon untuk menyertai program ini.
  • Merupakan seorang Warganegara Malaysia
  • Anda hanya boleh memohon sekali untuk perkhidmatan ini.
  • Saya ingin memaklumkan bahawa permohonan yang telah mendapat kelulusan tidak boleh ditarik balik.
  • Untuk memastikan kewangan anda terjamin, anda perlu menyimpan sekurang-kurangnya RM3,000 dalam akaun 2 KWSP anda.
  • Amaun maksimum bagi pengeluaran bersyarat tidak melebihi RM50,000 dalam akaun 2 (tertakluk kepada amaun pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)

Nota: Ahli hendaklah membuat penilaian kesedaran dan kefahaman mengenai Fasiliti Sokongan Akaun 2 dengan institusi perbankan sebelum ahli membuat keputusan sama ada perlu meneruskan permohonan pembiayaan peribadi atau sebaliknya.

Ahli juga boleh mendapat manfaat daripada nasihat kewangan profesional daripada Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) KWSP, AKPK atau perunding kewangan bank sepanjang tempoh pembiayaan, sekiranya diperlukan.

Amaun Kelayakan Pengeluaran KWSP

Untuk makluman, simpanan Akaun 2 boleh digunakan untuk tujuan pengeluaran tertentu. Berikut adalah senarai pengeluaran yang dibenarkan dan amaun maksimum yang boleh dikeluarkan daripada Akaun 2:

Pengeluaran KWSP RM10000

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran KWSP Sehingga RM50,000

Untuk memohon pembiayaan, anda perlu mempunyai baki simpanan sekurang-kurangnya RM3,000 dan tidak melebihi RM50,000 di dalam Akaun 2 KWSP. Jumlah pembiayaan yang diluluskan adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh pihak bank.

Pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP kerana jumlah caruman dalam Akaun 2 hanya berfungsi sebagai sokongan.

Menurut data terkini, jumlah ahli KWSP yang berusia 40 hingga 55 tahun dan mempunyai baki akaun 1 kurang daripada RM10,000 adalah 1.89 juta orang, iaitu 38% daripada keseluruhan ahli dalam kumpulan umur tersebut. Ini menunjukkan bahawa ramai ahli KWSP yang menghadapi masalah kewangan akibat pandemik COVID-19.

Oleh sebab itu, penting untuk membina semula tabungan bagi kumpulan ini agar mempunyai simpanan mencukupi untuk hari tua nanti.

4 Juta Pencarum KWSP Akan Mendapat Manfaat

Lebih daripada 4 juta ahli KWSP yang berumur di bawah 55 tahun dan layak akan mendapat manfaat daripada kemudahan ini.

Institusi perbankan akan mengenakan kadar faedah (konvensional) atau kadar keuntungan (islamik) yang berkisar antara 4% hingga 5% setahun bagi pinjaman yang diberikan.

Berbanding dengan institusi perbankan lain, pembiayaan peribadi kami menawarkan kadar yang lebih rendah daripada kadar pasaran semasa.

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai FSA2, anda boleh menghubungi kami melalui saluran-saluran ini: