CEO KWSP Beri Kebenaran Pengeluaran Khas KWSP Akaun 1 & 2

CEO KWSP Beri Kebenaran Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2. Pihak kerajaan telah mengambil langkah-langkah untuk membantu rakyat dengan melaksanakan pelbagai bantuan dan inisiatif. Ini termasuklah usaha-usaha yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri dan juga Kerajaan Persekutuan.

Untuk membantu rakyat menghadapi kesan pandemik, Kerajaan telah meluluskan beberapa program pengeluaran KWSP seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan lain-lain. Ini bertujuan untuk memberi ruang kewangan kepada pekerja yang terjejas oleh situasi semasa.

Selain daripada kemudahan i-Sinar, KWSP juga menawarkan e-Pengeluaran sebagai satu lagi pilihan untuk pengeluaran wang simpanan. Ini adalah ayat yang disusun semula dengan menggunakan bahasa yang lebih profesional dan ringkas.

CEO KWSP Beri Kebenaran

Baca Juga:

Para ahli boleh mengeluarkan sebahagian simpanan mereka secara atas talian dengan cara yang dibenarkan.

Berikut adalah beberapa situasi yang membolehkan anda mengeluarkan sebahagian wang simpanan KWSP anda sebelum mencapai usia 55 tahun:

KWSP Beri Kebenaran Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2 Untuk Membina Rumah

Untuk ahli yang ingin membina rumah sendiri, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 mereka. Syarat-syarat yang perlu dipatuhi adalah mempunyai baki sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2; Surat Perjanjian Membina Rumah masih sah dan tidak lebih daripada tiga tahun dari tarikh permohonan diterima dan berusia kurang daripada 55 tahun.

Membeli Rumah

Anda boleh menggunakan Akaun 2 KWSP untuk membiayai pembelian rumah di Malaysia. Rumah yang layak untuk pengeluaran ini termasuklah banglo, teres, berkembar, apartmen, kondominium, studio, servis, townhouse, SOHO dan rumah kedai yang mempunyai unit kediaman. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk membantu ahli mempunyai rumah sendiri.

Perbelanjaan Kesihatan

Anda boleh menggunakan Akaun 2 untuk menampung kos rawatan kesihatan anda jika anda mengalami masalah kesihatan. Ini termasuk kos perubatan untuk penyakit kritikal, peralatan bantuan kesihatan yang mendapat kelulusan, dan rawatan kesuburan. Sila pastikan anda mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 2.

Membiayai Pendidikan

Untuk membantu ahli KWSP menampung kos pendidikan, KWSP membolehkan pengeluaran simpanan dari Akaun 2. Pengeluaran ini boleh digunakan untuk membayar yuran pengajian sendiri, pasangan (suami/isteri), anak-anak dan/atau ibu bapa di institusi yang mendapat kelulusan di dalam atau luar negara.

Menunaikan Haji

Untuk mereka yang beragama Islam, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk menambah simpanan di Lembaga Tabung Haji (LTH) sebagai kos. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh Akaun 2.

CEO KWSP Beri Kebenaran Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2

i-Akaun adalah sistem online yang membolehkan ahli KWSP berurusan dengan badan simpanan kewangan ini secara mudah dan cepat. Setiap ahli KWSP boleh mendaftar di bawah i-Akaun untuk menikmati pelbagai kemudahan dan perkhidmatan.

Antara ciri utama i-Akaun adalah e-Pengeluaran iaitu permohonan pengeluaran simpanan KWSP secara atas talian.

Maklumat lengkap berkenaan perkara-perkara berkaitan faktor kebenaran pengeluaran KWSP boleh dirujuk DI SINI.

Manakala tatacara menggunakan e-Pengeluaran (i-Akaun) boleh dilihat – DI SINI.