CEO KWSP Benarkan Pengeluaran Wang KWSP Akaun 1 & 2

CEO KWSP Benarkan Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2. Pemohon yang ingin mendaftar perlu mengisi borang pendaftaran mengikut negeri tempat tinggal mereka.

Untuk mengurangkan kesan kewangan akibat pandemik, Kerajaan telah meluluskan beberapa program pengeluaran KWSP seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan lain-lain. Ini membolehkan ahli KWSP mengakses simpanan mereka dengan lebih mudah dan cepat.

Selain daripada kemudahan i-Sinar, KWSP juga menawarkan e-Pengeluaran sebagai satu lagi pilihan untuk pengeluaran wang simpanan. Ini adalah sebahagian daripada usaha KWSP untuk memudahkan ahli menguruskan kewangan mereka dalam keadaan sukar.

CEO KWSP Benarkan

Baca Juga:

Untuk memudahkan ahli-ahli mendapatkan sebahagian simpanan mereka, sistem ini menyediakan kemudahan pengeluaran secara atas talian.

Berikut adalah beberapa situasi yang membolehkan anda mengeluarkan sebahagian wang simpanan KWSP anda sebelum mencapai umur 55 tahun:

Menunaikan Haji

Untuk mereka yang beragama Islam, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk menambah simpanan di Lembaga Tabung Haji (LTH) sebagai kos. Ini adalah satu kemudahan yang diberikan kepada para ahli.

KWSP Benarkan Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2 Untuk Membina Rumah

Untuk mereka yang ingin membina rumah sendiri, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 mereka sebagai ahli. Syarat-syarat utama yang perlu dipatuhi adalah mempunyai baki sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2; Surat Perjanjian Membina Rumah masih sah dan tidak lebih daripada tiga tahun dari tarikh permohonan diterima dan berusia di bawah 55 tahun.

Membiayai Pendidikan

Untuk membantu ahli-ahli KWSP menampung kos pendidikan, KWSP membolehkan pengeluaran simpanan dari Akaun 2. Pengeluaran ini boleh digunakan untuk membayar yuran pengajian sendiri, pasangan (suami/isteri), anak-anak dan/atau ibu bapa di institusi yang mendapat kelulusan di dalam atau luar negara.

Membeli Rumah

Anda boleh menggunakan Akaun 2 KWSP untuk membiayai pembelian rumah di Malaysia. Rumah yang layak untuk pengeluaran ini termasuklah banglo, teres, berkembar, apartmen, kondominium, studio, servis, townhouse, SOHO dan rumah kedai dengan unit kediaman. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk membantu ahli mempunyai rumah sendiri.

Perbelanjaan Kesihatan

Ahli yang mengalami masalah kesihatan boleh menggunakan wang dalam Akaun 2 untuk menampung perbelanjaan rawatan penyakit kritikal. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk membantu ahli menghadapi cabaran kesihatan.

Untuk mendapatkan rawatan kesuburan, anda perlu menggunakan peralatan bantuan kesihatan yang telah mendapat kelulusan. Peralatan ini boleh membantu anda meningkatkan peluang untuk hamil dan mengurangkan risiko komplikasi.

CEO KWSP Benarkan Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2

i-Akaun adalah sistem online yang membolehkan ahli KWSP berurusan dengan badan simpanan kewangan ini secara mudah dan cepat. Untuk mendaftar i-Akaun, ahli KWSP perlu memenuhi syarat-syarat tertentu.

Salah satu fungsi penting i-Akaun ialah e-Pengeluaran yang membolehkan ahli KWSP membuat permohonan pengeluaran simpanan mereka secara dalam talian.

Maklumat lengkap berkenaan perkara-perkara berkaitan faktor kebenaran pengeluaran KWSP boleh dirujuk DI SINI.

Manakala tatacara menggunakan e-Pengeluaran (i-Akaun) boleh dilihat – DI SINI.