CEO KWSP Benarkan Pengeluaran KWSP Melalui Akaun 1 & 2

CEO KWSP Benarkan Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2. Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan telah melaksanakan pelbagai inisiatif dan bantuan untuk membantu rakyat dalam menghadapi cabaran semasa. Inisiatif dan bantuan ini merangkumi pelbagai aspek seperti ekonomi, kesihatan, pendidikan dan sosial.

Untuk membantu rakyat menghadapi kesan pandemik, Kerajaan telah meluluskan beberapa program pengeluaran KWSP seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan lain-lain. Program-program ini membolehkan ahli KWSP mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka untuk menampung keperluan kewangan mereka.

CEO KWSP Benarkan Pengeluaran

Selain daripada kemudahan e-Pengeluaran, KWSP juga menawarkan satu lagi perkhidmatan yang berguna untuk ahli-ahlinya. Ia adalah e-Pengeluaran, yang membolehkan anda membuat pengeluaran wang simpanan anda secara dalam talian.

Para ahlinya boleh mengeluarkan sebahagian simpanan mereka secara atas talian dengan cara yang dibenarkan.

Baca Juga:

Berikut adalah beberapa situasi yang membolehkan anda mengeluarkan sebahagian wang simpanan KWSP anda sebelum mencapai usia 55 tahun:

KWSP Benarkan Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2 Untuk Membina Rumah

Untuk ahli yang ingin membina rumah sendiri, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 mereka. Syarat-syarat utama yang perlu dipatuhi adalah mempunyai baki sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2; Surat Perjanjian Membina Rumah masih sah dan tidak lebih daripada tiga tahun dari tarikh permohonan diterima dan berusia di bawah 55 tahun.

Perbelanjaan Kesihatan

Ahli yang mengalami masalah kesihatan yang serius boleh menggunakan wang dalam Akaun 2 untuk menampung perbelanjaan rawatan penyakit kritikal. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk membantu ahli menghadapi cabaran kewangan akibat keadaan kesihatan mereka.

Untuk mendapatkan rawatan kesuburan yang berkesan, anda perlu menggunakan peralatan bantuan kesihatan yang telah diluluskan oleh pihak berkuasa.

Membiayai Pendidikan

Untuk membantu ahli KWSP menampung kos pendidikan, mereka dibenarkan mengeluarkan sebahagian simpanan dari Akaun 2. Pilihan ini boleh digunakan untuk membayar yuran pengajian sendiri, pasangan (suami/isteri), anak-anak dan/atau ibu bapa di institusi yang mendapat kelulusan di dalam atau luar negara.

Menunaikan Haji

Untuk mereka yang beragama Islam, mereka boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk menambah simpanan di Lembaga Tabung Haji (LTH) sebagai kos. Ini adalah salah satu kemudahan yang diberikan oleh Akaun 2.

Membeli Rumah

Anda boleh menggunakan Akaun 2 KWSP untuk membiayai pembelian rumah di Malaysia. Rumah yang layak untuk pengeluaran ini termasuklah banglo, teres, berkembar, apartmen, kondominium, studio, servis, townhouse, SOHO atau rumah kedai dengan unit kediaman. Ini adalah salah satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk membantu ahli mempunyai rumah sendiri.

CEO KWSP Benarkan Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2

Untuk berurusan dengan KWSP secara atas talian, setiap ahli KWSP boleh mendaftar i-Akaun yang merupakan sistem yang disediakan oleh badan simpanan kewangan ini.

Antara ciri utama i-Akaun adalah e-Pengeluaran iaitu permohonan pengeluaran simpanan KWSP secara atas talian.

Maklumat lengkap berkenaan perkara-perkara berkaitan faktor kebenaran pengeluaran KWSP boleh dirujuk DI SINI.

Manakala tatacara menggunakan e-Pengeluaran (i-Akaun) boleh dilihat – DI SINI.