Bantuan Tambahan STR Fasa 4 RM600 Dikreditkan Oktober Ini

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)

Bantuan Tambahan STR Fasa 4 – Bantuan STR Fasa 4 ialah inisiatif Payung Rahmah untuk golongan kurang berkemampuan yang susah sara hidup.

Isi rumah termiskin yang terdaftar dalam data e-Kasih akan menerima bantuan STR tambahan sebanyak RM600 daripada kerajaan.

Pada tahun 2023, bayaran STR telah diagihkan kepada tiga fasa. Fasa 1 dibayar pada 17 Januari, Fasa 2 dibayar pada 5 April, dan Fasa 3 dibayar pada 26 Jun. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu rakyat menghadapi kesan pandemik COVID-19.

Untuk Fasa Empat Sumbangan Tunai Rahmah, kami ingin berkongsi dengan anda maklumat lanjut mengenai bayaran yang akan dibuat.

PENERIMA BANTUAN STR FASA 4

Penerima Bayaran Fasa 4 ialah mereka yang menerima Fasa 1 dan tidak termasuk dalam data kematian pemohon atau pasangan sehingga 28 Februari, menurut LHDN.

Untuk permohonan baharu dan kemaskini Sumbangan Tunai Rahmah yang tidak termasuk dalam Fasa 1 dan Fasa 2, penerima STR yang memenuhi syarat akan menerima bayaran pada Fasa 4. Ini adalah makluman yang diberikan oleh pihak berkuasa.

TARIKH BAYARAN BANTUAN TAMBAHAN STR FASA 4

Untuk Fasa 4 STR, bayaran akan dibuat secara berperingkat pada bulan NOVEMBER 2023. Anda boleh menjangkakan bayaran anda pada minggu ketiga bulan NOVEMBER 2023.

Penerima yang layak akan menerima bayaran bantuan secara kredit langsung ke dalam akaun bank mereka seperti biasa. Bagi mereka yang tiada akaun bank atau akaun mereka tidak aktif, mereka boleh mendapatkan pembayaran STR secara tunai di kaunter BSN yang terdekat.

Bantuan Tambahan STR Fasa

Baca Juga:

SEMAKAN STATUS STR

JUMLAH MYSTR : BAYARAN BANTUAN TAMBAHAN STR FASA 4

Untuk Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat, jumlah pembayaran yang diperuntukkan adalah seperti berikut:

Pendapatan Isi Rumah RM2,500 dan Ke Bawah

Bantuan Tambahan STR Fasa

Pendapatan Isi Rumah RM2,501 – RM5,000

KATEGORI KELAYAKAN

Untuk STR, kategori yang boleh mohon adalah mereka yang tinggal seorang diri, warga emas yang tidak berkahwin dan orang yang belum berumah tangga.

Data BKM 2022 menentukan penerima STR Fasa 1. Jika anda belum menerima sebelum ini dan berminat untuk memohon, sila tunggu sehingga permohonan baru dibuka kelak.

MAKLUMAT LANJUT BANTUAN TAMBAHAN STR FASA 4

Untuk mengelakkan penyalahgunaan ID MySTR, anda perlu mengingati kata laluan dan menjawab soalan keselamatan dengan betul. Anda hanya diberi tiga peluang untuk mencuba. Jika anda gagal, ID MySTR anda akan dikunci selama 24 jam sebelum anda boleh mencuba lagi.

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/