Bantuan STR Fasa 4 Akan Dikreditkan Lebih Awal

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)

Bantuan STR Fasa 4 – Di bawah konsep Payung Rahmah, Bantuan STR Fasa 4 merupakan salah satu inisiatif yang ditujukan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menangani masalah kos sara hidup.

Bagi membantu isi rumah termiskin yang terjejas oleh pandemik, kerajaan telah mengumumkan bantuan STR tambahan sebanyak RM600. Bantuan ini akan diberikan berdasarkan data e-Kasih yang mengenal pasti kumpulan sasaran.

Pada tahun 2023, bayaran STR telah diagihkan kepada tiga fasa. Fasa 1 dibayar pada 17 Januari, Fasa 2 dibayar pada 5 April, dan Fasa 3 dibayar pada 26 Jun. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu rakyat dalam menghadapi kesan pandemik COVID-19.

Untuk Fasa Empat Sumbangan Tunai Rahmah, kami ingin berkongsi maklumat lanjut tentang cara-cara untuk membuat bayaran. Sila baca ayat-ayat berikut dengan teliti:

PENERIMA BANTUAN STR FASA 4

Penerima Bayaran Fasa 4 ialah mereka yang menerima Fasa 1 dan telah disahkan tidak meninggal dunia atau pasangannya tidak meninggal dunia sehingga 28 Februari, menurut LHDN.

Untuk penerima Fasa 1 dan Fasa 2 Sumbangan Tunai Rahmah tidak termasuk dalam permohonan baharu dan kemaskini. Pada Fasa 4, bayaran akan dibuat kepada penerima STR yang memenuhi syarat.

TARIKH BAYARAN STR FASA 4

Untuk Fasa 4 STR, pembayaran akan dibuat secara berperingkat bermula dari bulan NOVEMBER 2023. Ini adalah bagi memastikan proses pembayaran berjalan lancar dan tepat.

Penerima yang layak akan menerima bayaran bantuan secara kredit terus ke akaun bank mereka. Jika tiada akaun bank atau akaun tidak aktif, mereka boleh tebus tunai STR di kaunter BSN yang terdekat.

Bantuan STR Fasa 4

Baca Juga:

SEMAKAN STATUS STR

  • Mulai bulan Ogos 2023, anda boleh menyemak status pembayaran STR anda.
  • Layari portal rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my
  • Sila klik Log Masuk STR untuk semakan lanjut.

KATEGORI KELAYAKAN STR

Untuk STR, kategori yang boleh mohon adalah mereka yang tinggal bersama, warga emas yang tidak berkahwin dan orang yang belum berumah tangga.

Data BKM 2022 menentukan penerima STR Fasa 1. Jika anda belum menerima sebarang bantuan dan ingin memohon, sila tunggu sehingga permohonan baru dibuka pada masa depan.

Bantuan STR Fasa 4

JUMLAH BAYARAN STR FASA 4

Berikut adalah jumlah pembayaran bagi Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat.

Pendapatan Isi Rumah RM2,500 dan Ke Bawah

Bantuan STR Fasa 4

Pendapatan Isi Rumah RM2,501 – RM5,000

MAKLUMAT LANJUT BANTUAN STR FASA 4

Untuk mengelakkan penyalahgunaan ID MySTR, anda perlu menjawab soalan keselamatan dengan betul jika anda lupa kata laluan anda. Anda hanya diberi tiga peluang untuk menjawab soalan keselamatan. Jika anda gagal, ID MySTR anda akan disekat selama 24 jam sebelum anda boleh mencuba lagi.

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/