Bantuan MySTR : Bayaran STR Fasa 4 Dikreditkan Lebih Awal

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)

Bantuan MySTR : Bayaran STR Fasa 4 – Konsep Payung Rahmah mengandungi pelbagai inisiatif untuk meringankan beban golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi kos sara hidup. Salah satu inisiatif tersebut ialah Bantuan STR Fasa 4.

Isi rumah termiskin yang terdaftar dalam data e-Kasih akan menerima bantuan STR tambahan sebanyak RM600 daripada kerajaan.

Pada tahun 2023, bayaran STR telah diagihkan kepada tiga fasa. Fasa 1 dibayar pada 17 Januari, Fasa 2 dibayar pada 5 April, dan Fasa 3 dibayar pada 26 Jun. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu rakyat yang terjejas oleh pandemik.

Untuk Fasa Empat Sumbangan Tunai Rahmah, kami ingin berkongsi dengan anda maklumat terkini mengenai bayaran yang akan dibuat.

PENERIMA BANTUAN STR FASA 4

Penerima Bayaran Fasa 4 ialah mereka yang menerima Fasa 1 dan telah disahkan tidak meninggal dunia sebagai pemohon atau pasangan sehingga 28 Februari, menurut LHDN.

Bagi Penerima Sumbangan Tunai Rahmah yang layak tetapi tidak menerima bayaran pada Fasa 1 dan Fasa 2, sama ada permohonan baharu atau kemaskini, akan mendapat bayaran pada Fasa 4.

SEMAKAN STATUS STR

  • Status pembayaran STR kini boleh disemak mulai September 2023.
  • Layari portal rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my
  • Untuk maklumat lebih lanjut, sila log masuk ke STR.

TARIKH BAYARAN STR FASA 4

Pada bulan November 2023, penerima-penerima STR Fasa 4 akan menerima pembayaran mereka secara berperingkat. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu rakyat yang terjejas oleh pandemik Covid-19.

Penerima yang layak akan menerima bayaran bantuan secara kredit langsung ke akaun bank mereka seperti biasa. Bagi mereka yang tiada akaun bank atau akaun mereka tidak aktif, mereka boleh menuntut pembayaran STR secara tunai di kaunter BSN yang terdekat.

Bantuan MySTR

Baca Juga:

JUMLAH MYSTR : BAYARAN BANTUAN STR FASA 4

Untuk Sumbangan Tunai Rahmah Fasa Empat, jumlah pembayaran yang diperuntukkan adalah seperti berikut:

Pendapatan Isi Rumah RM2,500 dan Ke Bawah

Bantuan MySTR

Pendapatan Isi Rumah RM2,501 – RM5,000

KATEGORI KELAYAKAN MYSTR : BAYARAN BANTUAN STR FASA 4

Untuk STR, kategori yang boleh mohon adalah mereka yang tinggal seorang diri, warga emas yang tidak berkahwin dan orang-orang bujang.

Data BKM 2022 menentukan penerima STR Fasa 1. Jika anda belum menerima bantuan ini dan ingin memohon, sila tunggu sehingga permohonan baru dibuka kelak.

Bantuan MySTR

MAKLUMAT LANJUT BANTUAN MYSTR : BAYARAN STR FASA 4

Anda perlu mengingat kata laluan anda dan menjawab soalan keselamatan dengan betul. Jika anda tidak dapat melakukannya dalam tiga percubaan, ID MySTR anda akan terkunci selama 24 jam. Anda hanya boleh mencuba semula selepas tempoh itu berakhir.

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/