Bantuan Bayi Baru Lahir RM300 Tahun 2023

Bantuan Bayi Baru Lahir 2023 – Untuk menggalakkan kadar kelahiran, kerajaan negeri telah mengumumkan bahawa setiap ibubapa yang mendapat anak baru pada tahun 2023 akan menerima insentif sebanyak RM300. Inisiatif ini adalah sebahagian daripada Bajet 2023 yang bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Tujuan program ini adalah untuk membantu ibubapa yang memerlukan wang untuk membeli barangan yang diperlukan oleh bayi dan ibu yang baru melahirkan semasa tempoh berpantang.

Jumlah Bantuan

Sebuah program baru bernama Anak Kebanggan Pahang 2023 (Pahang Pride Kid 2023) telah diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Pahang untuk memberi sokongan kewangan sebanyak RM300 kepada setiap keluarga yang mempunyai anak. Program ini bertujuan untuk meningkatkan kadar kelahiran di Pahang yang masih rendah, menurut kenyataan daripada YAB Menteri Besar Pahang. Program ini terbuka kepada semua rakyat Pahang yang layak untuk menerima bantuan ini.

Cara Permohonan Bantuan Bayi Baru Lahir 2023

Untuk mendaftar secara online, ibu/ bapa/ penjaga yang sah perlu mengimbas kod QR yang terdapat pada poster di atas atau melawati link yang diberikan:

Untuk memudahkan proses permohonan, anda diminta untuk mengisi maklumat peribadi anda dalam borang atas talian yang disediakan.

Bagi menyemak status permohonan anda, sila gunakan butang Semakan yang tersedia selepas anda mengisi dan menghantar borang permohonan.

Baca Juga:

Pemberian Saguhati Untuk Setiap Kelahiran

Program Anak Kebanggaan Pahang adalah satu inisiatif kerajaan negeri untuk memberi saguhati kepada setiap bayi yang lahir di pahang mulai tahun 2023. Saguhati ini bertujuan untuk membantu keluarga menampung kos simpanan dan keperluan bayi dan ibu selepas bersalin.

Bantuan Bayi Baru Lahir

Cara Pembukaan Akaun Bank Rakyat NURI

Untuk menguruskan urusan perbankan, ibu bapa atau penjaga yang sah perlu datang ke bank dengan membawa dokumen-dokumen ini:

  • Untuk memastikan identiti anda, sila berikan nombor kad pengenalan ibu bapa atau penjaga sah anda.
  • Sijil lahir bayi
  • Sijil Tahniah Bayi Kebanggaan Pahang 2023
  • Slip pendaftaran e-Rakyat yang telah diluluskan

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk nombor telefon di bawah ini. Kami sedia membantu anda jika ada sebarang soalan.

  • 09-5124043/09-5124039 (Unit Pembangunan Wanita & Sosial Negeri Pahang)

Maklumat Lanjut Bantuan Bayi Baru Lahir 2023

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan menjawab sebarang pertanyaan berkaitan bantuan ini, sila kunjungi laman web Portal Kerajaan Negeri Pahang atau hubungi nombor telefon 09 – 512 6600.